Home » Pup-info

Hoe fokken wij

      Af en toe fokken wij een nestje pups, en met "af en toe" bedoelen wij ook: AF-EN-TOE....

     Het fokken van een nestje zien wij niet als iets wat je er zo maar even tussendoor doet. Het is ook geen kwestie van twee honden "op elkaar zetten" en daarmee het ras vermeerderen….  Nee, daar komt echt véél meer bij kijken. Veel buitenstaanders beseffen niet hoeveel tijd, én geld, het kost om een gezond nestje op de wereld te zetten en groot te brengen.

     Allereerst is het zeer belangrijk om als aspirantfokker de nodige Kynologische Kennis te vergaren. Jenni heeft daarvoor dan ook de KK1 & KK2 opleiding gevolgd.

     Maar ervaring doe je op in de praktijk. Wij hebben het geluk gehad dat wij bij ons 1e nest heel goed zijn begeleid door ervaren fokkers. Hun kennis en ervaring was voor ons een "Gouden Gids"....

 

Wij fokken volgens het fokconvenant van de Leonberger rasvereniging. Neem maar eens een kijkje op de website van de LHCN, om te lezen wat dit allemaal inhoudt, en waar een fokker, met gevoel voor verantwoordelijkheid, aan moet voldoen. 

     

        Voordat de pups er zijn heb je als fokker al heel wat geïnvesteerd in de teef, aan onderzoeken en testen, voordat de teef überhaupt ingezet mag worden voor de fok. 

      En dan mag je gaan puzzelen welke reu het beste past bij jouw teef, stambomen bestuderen, bloedlijnen bekijken, reuen bezoeken (je reist er wat aan af....) Schoonheid is één ding (het oog wil ook wat...) gezondheid is nóg belangrijker, maar karakter vinden wij óók minstens zo belangrijk!! Want de meeste pup-kopers willen immers een leuke, lieve, sociale huishond (waar je als eigenaar ook veel aan kunt en moet doen!) Voordat je de keuze hebt gemaakt, met een goed gevoel, gaan daar heel wat hoofdbrekens aan vooraf.

Als de pups eenmaal geboren zijn, staat het sociale leven van de fokker op een héél laag pitje....., want acht weken lang draait alles (dag en nacht!!) om moederhond en haar pups.

Na 3 weken komen daar ook nog de pupkopers en nestbezoekers bij. Héél gezellig allemaal, en dat moet ook, maar het kan ook behoorlijk  slopend zijn. 

Naarmate de pups groeien, groeien ook de wallen onder de ogen van de fokker..... 

     De pups worden bij ons in huis geboren en grootgebracht (kennels hebben we niet, houden we ook niet van) Op deze manier komen ze al vroeg in aanraking met allerlei huis-, tuin- en keuken geluiden, zoals radio, tv, telefoon, stozuiger, grasmaaier, etc. 

     Tijdens de nestperiode worden ze 3 x ontwormd en met 6 weken krijgen ze de 1e enting (omstreeks die tijd worden ze ook gechipt en DNA wordt dan ook afgenomen) En vanaf dat moment gaan wij alvast beginnen met de socialisatie, o.a. lopen aan een riempje langs de weg, autoritjes, e.d., kortom: hun wereldje wat groter maken.

     Op de leeftijd van 7 weken worden ze getest, en dan wordt bekeken, uiteraard in overleg met de pup-kopers, welke pup het beste past bij (de situatie van) de nieuwe eigenaar.

     De "garantie" stopt niet bij onze voordeur. D.m.v. een koopcontract proberen wij zo goed mogelijk de rechten en plichten vast te leggen van zowel de koper als van de fokker.

     En natuurlijk mag U ons blijven vragen om advies, mocht dat nodig zijn. Wij zijn altijd bereid U met raad en daad bij te staan. En wanneer U het stokje van ons overneemt, druk in de weer bent met Uw nieuwe huisgenoot, uitslapen e.d. voorlopig kunt vergeten, breekt er voor ons weer een zalige rustige tijd aan.......

      Maar wat zullen wij die kleine handen-bindertjes missen......, zeker weten!!! Want diep in ons hart blijven ze altijd "een beetje van ons".......